Nicotina este distilată din tabacul ars şi mici picături de gudron ce conţin nicotină sunt inhalate şi depozitate în mici săculeţi cu aer şi alveole. Nicotina este o bază slabă şi în timpul absorbţiei prin membranele celulare depinde de pH. pH-ul fumului eliberat de majoritatea ţigărilor americane este acid (pH 5,5). La acest pH, nicotina este în mare parte ionizată şi nu poate trece liber prin membranele celulare. În consecinţă, nicotina din fumul acestor ţigări nu poate fi absorbită prin mucoasa bucală. Oricum, pH-ul fumului din tabacul din pipe şi trabucuri este alcalin (pH 8,5), iar nicotina este în mare parte neionizată şi se absoarbe foarte bine din gură.
Când nicotina din fumul de ţigară ajunge în alveolele pulmonare din plămâni, este tamponată de către pH-ul psihologic şi absorbită rapid în alveolele pulmonare capilare şi vene, şi dusă direct în sistemul arterial. De acici, nicotina este rapid distribuită prin organism. Durează între 10 şi 19 secunde pentru ca nicotina să ajungă la creier. Sistemul arterial al creierului conţine nivele de nicotină deoarece este depăşit nivelul de nicotină din vene. Nivelele de nicotină din plasmă, ca şi cele din sânge scad rapid datorită distribuţiei nicotinei către ţesuturile periferice şi datorită eliminării. De vreme ce nici una din terapiile de înlocuire a nicotinei (NRT) utilizează ruta pulmonară de absorbţie, nimic nu poate mima cât de mul şi cât de repede creşte concentraţia nicotinei din artere în momentul inhalării produselor tabagice sau rapidele efecte farmacinetice pe care acestea le produc. Timpul tipic al creşterii nivelului nicotinei în vene, după fumarea unei ţigări este deasemenea mult mai rapid decât al celorlalţi înlocuitori (Fig.1.).
Când fumătorii fumează mai multe ţigări de-a lungul unei zile, există oscilaţii între orele de vârf şi nivelele de nicotină din plasmă. Oricum, datorită jumătăţii sale de viaţă de două ore, nicotina acumulează peste 6 – 8 ore, ajungând la nivele cuprinse întree 20 – 40 mg/ml în plasmă, după care scade progresiv pe timpul nopţii. Există variaţii considerabile între oameni atât prin nivelul nicotinei din plasmă cât şi prin cantitatea de nicotină consumată dintr-o ţigară. Fumătorul poate manipula consumul de nicotină din diferite ţigări pentru a obţine şi a menţi nivelul dorit prin schimbarea volumului de fum inhalat, numărul fumurilor per ţiagră, intensitatea inhalării şi prin găuri de ventilaţie în filtru. Nici un alt produs nicotinic nu oferă acest grad de control asupra ratei şi cantităţii de nicotină absorbită.
Nicotina eliberată prin mestecare tutunului şi prin inhalare nazală este absorbită prin mucoasa bucală şi / sau nazală. Concentraţia nicotinei din plasmă creşte mult mai încet în cazul acestor produse ajungând la nivele maxime în circa 30 de minute, apoi declină încet aproximativ două ore. Nicotina este eliberată continuu pe timpul expunerii .
Absorbţia rapidă a nicotinei prin fumatul unei ţigări şi nivelele arteriale înalte pe care le atinge în creier în urma acestui act permit reîmprospătarea comportamentală rapidă. Scăderea nivelului nicotinic şi pauzele între ţigări alocă timp receptorilor nicotinici din creier să devină mai rezistenţi. Transmiterea rapidă a nicotinei către creier îi oferă deasemenea posibilitatea fumătorului de a titra si a manipula doza de nicotină dintr-o ţigară pentru a obţine efectul dorit. Toleranţa la efectele toxice ale nicotinei, cum ar fi ameţeala, sunt rapid dezvoltatea şi persistă, în timp ce efectele reîntăritoare ale nicotinei sunt reînoite cu fiecare ţigară. Astfel, ceea ce reprezintă o experienţă farmaceutică nocivă pentru novici devine una dependentă pentru fumărotii experimentaţi.
vineri, 13 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu