Creierul reprezinta principalul element din cadrul actiunii pe care o are nicotina asupra organismului. Asemenea unui computer, creierul proceseaza, stocheaza si foloseste informatii. Intr-un calculator, informatia circula prin fire; transferul de informatii este un proces binar, calculatorul aflandu-se fie in stare de functionare, fie stins. In creier, neuronii sunt celulele care transfera si integreaza informatiile. Fiecare neuron primeste mii de impulsuri de la alti neuroni din creier. Creierul calculeaza daca aceste semnale urmeaza sau nu sa fie transmise catre alti neuroni din cadrul retelei.
In timp ce semnalele sunt conduse de-a lungul fiecarui neuron sub forma de curent electric, comunicarea dintre neuroni este realizata prin intermediul unor mesageri chimici, numiti neurotransmitatori. Acestia traverseaza spatiul fizic dintre doi neuroni si se leaga de anumiti receptori de proteine, aflati pe celula postsinaptica. Odata creata aceasta legatura, receptorii pun in miscare schimbari fiziologice in interiorul neuronului, schimbari care ii permit acestuia sa trimita semnale de-a lungul retelei neuronale.
Fiecare neurotransmitator are o familie de receptori proprie. Nicotina isi face efectul intrand in legatura cu o subcategorie de receptori, care se leaga de neurotransmitatorul numit acetilcolina. Acetilcolina este neurotransmitatorul care (depinzand in ce regiune a creierului este situat neuronul):
- Trimite semnale de la creier catre muschi ;
- Controleaza functiile de baza cum ar fi nivelul de energie, bataia inimii si respiratia ;
- Se comporta ca un "agent de circulatie", prevenind bombardarea cu prea multe informatii a creierului ;
- Joaca un rol important in invatare si memorare.
Asemenea acetilcolinei, nicotina conduce la o accentuare a activitatii receptorilor. Totusi, spre deosebire de acetilcolina, nicotina nu este reglata de organism. In timp ce neuronii in mod normal elibereaza mici cantitati de acetilcolina, intr-un mod controlat, nicotina activeaza neuronii colinergici (care folosesc in principal acetilcolina pentru a comunica cu alti neuroni) in mai multe regiuni diferite din creier, simultan. Aceasta stimulare conduce la:
- O descarcare marita de acetilcolina din neuroni, care duce la o activitate ridicata in cadrul retelei colinergice. Aceasta activitate colinergica impinge organismul sa actioneze, aceasta fiind chemarea care ii impinge pe fumatori sa se energizeze de-a lungul zilei. Pe aceasta cale, nicotina imbunatateste timpul de reactie si abilitatea de a fi atent, facandu-va sa va simtiti capabili de a munci mai bine.
- Stimularea neuronilor colinergici stimuleaza eliberarea neurotransmitatorului numit dopamina in partea posterioara a creierului. Acest circuit neuronal are menirea de a asigura comportamente esentiale supravietuirii, cum ar fi mancatul atunci cand va e foame. Stimularea neuronilor in aceste regiuni ale creierului determina aparitia unor simtaminte placute, de fericire care va incurajeaza sa repetati respectiva activitate. Atunci cand drogurile asemenea cocainei sau nicotinei activeaza partea posterioara a creierului, se formeaza dorinta de a le folosi din nou deoarece va simtiti atat de impacat si fericit dupa utilizarea respectivelor droguri.
- Descarcarea de glutamat, un neurotransmitator cu functii in invatare si memorare - glutamatul imbunatateste conexiunile intre grupurile de neuroni. Aceste conexiuni mai puternice pot constitui baza fizica a ceea ce cunoastem drept memorie. Atunci cand folositi nicotina, glutamatul poate crea o bucla a memoriei cu privire la senzatiile placute pe care le simtiti si va poate determina si mai mult sa folositi nicotina.
Nicotina ridica de asemenea nivelul altor neurotransmitatori si substante chimice care influenteaza modul in care functioneaza creierul. De exemplu, creierul produce mai multe endorfine ca raspuns la nicotina. Endorfinele sunt mici proteine, denumite calmantul natural al organismului. Se pare ca structura chimica a endorfinelor este foarte asemanatoare cu cea a puternicelor calmante sintetice, ca de exemplu morfina. Endorfinele pot si ele sa conduca la senzatii de euforie. Daca va este cunoscuta senzatia de extaz a celui care alearga intr-o cursa dificila, ati simtit "extazul endorfinei". Aceasta descarcare de substante chimice va confera starea mentala de a termina cursa, mascand neplacutele dureri pe care le simtiti.
Reprezintă o sinapsă a locului unde 2 neuroni intră în contact. Neuronii presinaptici eliberează neurotrensmiţătorii ce se unesc cu receptorii pe celulele postsinaptice. Acest lucru permite transmiterea semnalelor de la un neuron la altul în creier.
Acetilcolina este eliberată de către un neuron şi se uneşte cu receptorii pe neuronii adiacenţi
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu