vineri, 13 martie 2009

Agravarea hipertensiunii & Vindecarea grea a rănilor

Agravarea hipertensiunii

Chiar dacă fumatul şi nicotina duc la o creştere a presiunii arteriale, fumatul nu reprezintă un factor de risc pentru hipertensiunea cronică. Factorii precum scăderea greutăţii corporale sau diferenţele de alimentaţie pot confunda evaluarea presiunii arteriale ce i s-ar cuveni nicotinei.
Nicotina poate contribui la accelerarea hipertensiunii prin agravarea vasoconstricţiei. Studiile efectuate pe animale au indicat faptul că nicotina poate reduce circulaţia renală a sângelui, fapt ce poate duce la ischemie renală şi poate agrava hipertensiunea. De aici porneşte şi grija exagerată în cazul pacienţilor cu hipertensiune severă în perioada terapiep de înlocuire a nicotinei.


Vindecarea grea a rănilor

Un proeminent efect cardiovascular al nicotine este acela de a reduce circulaţia sângelui prin piele şi oxigenarea ţesuturilor subcutanate. Circulaţia adecvată a sângelui prin piele este importantă în procesul de vindecare a rănilor. Studiile efectuate pe oameni şi animale arată faptul că expunerea repetată la fumul de ţigară şi la nicotină încetineşte vindecarea după operaţii plastice. Este acceptabil şi faptul că expunerea la nicotină va prelungi vindecarea rănilor după o procedură chirurgicală chiar dacă sunt disponibile puţine date clinice pe această temă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu