vineri, 13 martie 2009

Efectele fumatului asupra sistemului nervos

În fumatul tabacului, nicotina “călătoreşte” în mici particule de gudron. Când fumul împreună cu nicotina / mixtură de gudron ajung în plămâni, nicotina este absorbită rapid, ajungând la creier în aproximativ 8 secunde după ce fumul a fost inhalat. Ţigările americane conţin aproximativ 9mg nicotină însă pentru că mult din cantitatea de nicotină este arsă, un fumător păstrează circa 1mg nicotină în fiecare ţigară. Nicotina ajunge la sistemul nervos central în circa 3-5 minute când tabacul este mestecat.
Fumatul poate fi stimulant şi relevant – depinde de starea de spirit a persoanei şi de doza de nicotină. Nicotina acţionează asupra sistemului nervos central şi periferic. Printre efectele rapide ale nicotineu se numără:
- creşterea presiunii arteriale şi a ritmului cardiac;
- creşterea ritmului respirator;
- înfundarea arterelor;
- stimularea SNC.
Expunerea pe termen lung la efectele tabacului şi nicotinei creşte riscul producerii cancerului şi a dependenţei. Modul în care nicotina produce dependenţă nu este clar încă. În creier, căile utilizate de neurotransmiţătorul dopamină sunt afectate de nicotină şi acest lucru poate reprezenta unul din proprietăţile ce crează dependenţă.

10 comentarii:

 1. ce persoana...brilianta!!!! multumim mult,ne-ai ajutat cu proiectul la biologie!! mersi inca o data si ma bucur ca te-ai putut lasa de fumat:)

  RăspundețiȘtergere
 2. chiar imi trebuia asta..iau un 10 la biologie :D ..multumesk mult ;)

  RăspundețiȘtergere
 3. iau 10 la bio mersi ::**:*:*:*:*:*:*:*:

  RăspundețiȘtergere
 4. multumesc pentru proiectul la biologie

  RăspundețiȘtergere
 5. Mss mult, mi.am salvat proiectul!

  RăspundețiȘtergere
 6. SNC inseamna sistem nervos central ?

  RăspundețiȘtergere