Tutunul stimulează centru vaso-motor de la baza creierului, celulele vaso-constrictoare ale ganglionilor limfatici şi glandele suprarenale, mărind secreţia de espinefrină. Ca urmare a acestui fapt circulaţia periferică reacţionează la nicotină producând o contreacţie pronunţată a vselor de sânge. Efectul vaso-constrictor al nicotinei poate fi remarcat indirect la om prin mărirea presiunii sanguine, scăderea temperaturii periferice şi prin diminuarea volumului în extremităţile membrelor.
Cauzele majore de hipertensiune şi mortalitate datorită bolilor aparatului circulator sunt nicotina şi intoxicaţia intestinală. Fiecare din aceste veninuri este suficient prin sine însuşi ca motiv forte în cazuri de hipertensiune şi de deficienţă cardiacă, împreună ele dăunează rinichiului.
Nu este dificil de înţeles acest lucru. Rinicii sunt adevărate filtre având funţia de a îndepărta otrăvurile din sânge. Atât volumul cât şi cantitatea lucrurilor depind de tensiunea arterială. Cu cât ea va fi mai mare, sîngele va circula mai rapid, astfel încât, când rinichii încep să obosească, datorită excesului de lucru, presiunea sanguină se măreşte, în scopul de a mări eficienţa lor.
Acest fapt explică creşterea imediată a tensiunii arteriale care apare la simpla folosire a ţigării. Prejudiciul cauzat de tutun nu depinde de modul în care intră în organismu ci de cantitatea de nicotină ce se absoarbe.
vineri, 13 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu